Semnul de circulație care bulversează șoferii. Mulți români sigur nu țin cont de el, ce reprezintă indicatorul triunghiular cu un X în mijloc

de: Cojocaru Cristian
21 01. 2023

Mulți șoferi din România sunt prinși în trafic zilnic că nu respectă prevederile legale atunci când se află la volan. În afară de marcajele rutiere, uneori derutante pentru aceștia, există și semnul de circulație care creează confunzie pentru unii dintre care se află la volanul mașinii.

În prezent, pe străzile din România se regăsesc aproximativ 50 de indicatoare de circulație, iar unele dintre ele par a fi văzute pentru prima dată de către unii șoferi. Un exemplu în acest sens este semnul de circulație triunghiular cu un X în mijloc, un semn care bulversează anumiți conducători auto.

Unele indicatoare rutiere sunt întâlnite mai greu, iar acesta este unul dintre ele. Semnul de circulație triunghiular cu un X în mijloc are rolul de a informa participanții la trafic în ceea ce privește intersecțiile. Astfel, indicatorul arată o Intersecție de drumuri, potrivit Codului Rutier.

Semnul de circulație poate fi întâlnit numai în afara localităților și este amplasat la 50-200 de metri înaintea intersecției de drumuri nedirijate care fac parte din aceeași categorie. La întâlnirea acestui indicator, șoferii vor aplica regula priorității de dreapta, iar conducătorul auto trebuie să reducă vitea la 30 km/h în localitate și 50 km/h în afara acesteia.

Codul Rutier prevede mai multe obligații în ceea ce privește viteza maximă legală, astfel că potrivit ultimelor modificări aduse Codului Rutier în anul 2022, șoferii riscă o amendă de până la 3.000 de lei la depășirea vitezei sau la utilizarea flash-urilor în mod abuziv în trafic.

Semnul de circulație care ridică semne de întrebare șoferilor

De asemenea, întreținerea autoturismului este importantă atât pentru conducătorul auto, cât și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic, fiind prevăzută și în Codul Rutier. În cazul celor care vor circula cu parbrizul, luneta sau geamurile murdare, ei riscă o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei. Același lucru se aplică și în cazul plăcuțelor de înmatriculare murdare.

Pe de altă parte, șoferii care sunt agresivi în trafic, riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. Totodată, Codul Rutier a mai suferit și alte modificări după cum urmează:

  • Întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
  • Realizarea intenţionată a unui derapaj controlat;
  • Pornirea de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;
  • Accelerarea repetată a motorului de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului;
  • Reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără un motiv întemeiat;
  • Folosirea repetată a semnalelor sonore / a semnalelor luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul să elibereze banda de circulaţie;
  • Conducerea mopedului sau a motocicletei pe o singură roată;
  • Mersul cu spatele în scopul intimidării celorlalţi șoferi;
  • Circulaţia cu vehiculul la distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, fără motiv întemeiat. Amenda este între 580 şi 725 de lei, plus 30 de zile fără permis. În cazul în care acțiunea se soldează cu accident rutier, amenda poate crește până la 1.160 de lei și suspendarea permisului pentru o perioadă de 60 de zile.